Đề thi thử tốt nghiệp THPT Quốc gia năm 2020 môn Anh mã đề 83

Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Anh có đáp án chi tiết mã đề 83 gồm 50 câu hỏi theo cấu trúc đề thi chính thức có đáp án giúp các em ôn tập lại các kiến thức.

Tham khảo đề thi thử THPT Quốc gia 2020 mã đề 83 môn Tiếng Anh được biên soạn dựa trên cấu trúc đề thi chính thức của Bộ Giáo dục. Qua tài liệu này, hy vọng các em đã có thể nắm vững kiến thức, chuẩn bị tốt cho kì thi.

Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Anh có đáp án chi tiết (mã đề 83)

Đề thi thử tốt nghiệp THPT môn Tiếng Anh gồm 50 câu hỏi bám sát theo chương trình học môn Tiếng Anh lớp 12. Sau khi hoàn thành bài thi các em có thể so sánh với đáp án ở cuối bài viết để kiểm tra kết quả.

Phần 1: Đề thi

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions from 1 to 3.

Câu 1:  However old and worn his clothes were, they looked clean and of good quality.

A. He was fond of wearing such old and worn clothes because they were of good quality.

B. No matter what good quality his clothes had, they looked old and worn.

C. His clothes looked clean and of good quality but they were old and worn.

D. His clothes, though old and worn, looked clean and of good quality.

Câu 2:  Rose must have been sleeping; otherwise, she would have heard the telephone ring.

A. Rose was sleeping so deeply that she wouldn’t even have heard telephone ring.

B. The telephone rang while Rose was about to fall asleep, but she wasn’t aware of it.

C. I’m pretty sure that Rose was asleep at the time, because she didn’t hear the telephone ring.

D. If she had been sleeping, Rose would have missed the sound of the telephone.

Câu 3:  “I’m sorry for being late again.” said Mai.

A. Mai apologized for being late again.

B. Mai excused for my being late again.

C. I felt sorry for Mai as she was late again.

D. Mai was sorry for my being late again.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions questions from 4 to 5.

Câu 4:  The augmentation in the population has created a fuel shortage.

A. demand

B. necessity

C. decrease

D. increase

Câu 5:  I think we should tell Nam that the location of the picnic has been changed. Let’s keep him in the picture.

A. take his photo

B. explain to him

C. show him

D. inform him

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 6 to 10.  

Coronavirus disease (COVID-19) is an (6) ______ disease caused by a newly discovered coronavirus.

Most people (7) ______ are infected with the COVID-19 virus will experience mild to moderate respiratory illness and recover without requiring special treatment. Older people, and those with underlying medical problems like cardiovascular disease, diabetes, chronic respiratory disease, and cancer are more likely to develop serious illness.

The best way to prevent and slow down transmission is be well informed about the COVID-19 virus, the disease it (8) ______ and how it spreads. Protect yourself and others from infection by washing your hands or using an alcohol based rub frequently and not touching your face. 

The COVID-19 virus spreads primarily through (9) ______ of saliva or discharge from the nose when an infected person coughs or sneezes, so it’s important that you also practice respiratory etiquette (for example, by coughing into a flexed elbow).

At this time, there are no specific vaccines or treatments for COVID-19. (10) ______, there are many ongoing clinical trials evaluating potential treatments. WHO will continue to provide updated information as soon as clinical findings become available.

Câu 6:

A. infection

B. infectiously

C. infectious

D. infect

Câu 7:

A. who

B. which

C. whose

D. whom

Câu 8:

A. makes

B. contracts

C. creates

D. causes

Câu 9:

A. spoons

B. glands

C. samples

D. droplets

Câu 10:

A. For instance

B. Therefore

C. However

D. Moreover

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges from 11 to 12.

Câu 11:  

– Mr John: “What do you do for a living?”        

– Mr Mike: “______”

A. I get a high salary, you know.

B. I work in a bank.

C. It’s hard work, you know.

D. I want to be a doctor, I guess.

Câu 12:  

– Tom: “Sorry, I forgot to phone you last night.”        

– Mary: “______”

A. Never mind!

B. Oh. Poor me!

C. I have nothing to tell you.

D. You was absent-minded.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 13 to 26.

Câu 13:  If he had known her address, he ______ her to his birthday party last week.

A. will invite

B. would have invited

C. had invited

D. would invite

Câu 14:  He’ll give you a call as soon as he ______.

A. will arrive

B. is going to arrive

C. arrives

D. is arriving

Câu 15:  David refused ______ in the contest because he was ill.

A. to participating

B. participate

C. to participate

D. participating

Câu 16:  I think everyone wants to make friends with John. He is ______ kind person.

A. Ø

B. an

C. the

D. a

Câu 17:  This book provides students ______ useful tips that help them to pass the coming exam.

A. about

B. for

C. with

D. at

Câu 18:  There has been little rain in this region for several months, ______?

A. hasn’t there

B. has there

C. has it

D. hasn’t it

Câu 19:  The girl proposed that their group leader ______ a camping trip.

A. organized

B. organizing

C. organize

D. organizes

Câu 20:   ______ when Kevin and Isabel arrived.

A. We were about to finish dinner

B. Dinner has nearly been finished

C. We’ve just finished dinner

D. We would be finish dinner

Câu 21:  I am so tired that I can’t ______ what you are saying.

A. give up

B. take in

C. carry out

D. insist on

Câu 22:  This job requires some important ______. You have to be good at operating machines and dealing with people.

A. knowledge

B. techniques

C. degrees

D. skills

Câu 23:  In the second game, her opponent hurt her leg. Hence, that she became the champion was a/an ______ conclusion.

A. foregone

B. rash

C. unpredictable

D. amicable

Câu 24:  ______ they do not have much experience, their applications have been approved.

A. Although

B. Because

C. So that

D. As soon as

Câu 25:  In recent years, China has ______ the lead in global warming pollution, producing about 28 percent of all CO2 emissions.

A. given

B. taken

C. done

D. put

Câu 26:  Winning the cup in 1998 was just a ______ in the pan – they haven’t won the match since then.

A. flash

B. flame

C. light

D. blaze

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions from 27 to 28.

Câu 27

A. struggle

B. comfort

C. anxious

D. confide

Câu 28

A. survival

B. endanger

C. medicine

D. addition

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions from 29 to 30.

Câu 29:  It’s only quite recently that the long-lasting and devastating effects of such chemicals on wildlife have come to light.

A. transient

B. durable

C. effective

D. flexible

Câu 30:  Joe’s been walking with a spring in his step ever since he found out he was getting a promotion.

A. a bad and sorrow mood

B. a joyful and energetic mood

C. a happy and excited mood

D. a worried and depressed moon

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions that follow from 31 to 38.    

If the salinity of ocean waters is analyzed, it is found to vary only slightly from place to place. Nevertheless, some of these small changes are important. There are three basic processes that cause a change in oceanic salinity. One of these is the subtraction of water from the ocean by means of evaporation – conversion of liquid water to water vapor. In this manner, the salinity is increased, since the salt behind. If this is carried to the extreme, of course, white crystals of salt would be left behind.

The opposite of evaporation is precipitation, such as rain, by which water is added to the ocean. Here the ocean is being diluted so that the salinity is decreased. This may occur in areas of high rainfall or in coastal regions where rivers flow into the ocean. Thus salinity may be increased by the subtraction of water by evaporation, or decreased by the addition of fresh water by precipitation or runoff.

Normally, in tropical regions where the sun is very strong, the ocean salinity is somewhat higher than it is in other parts of the world where there is not as much evaporation. Similarly, in coastal regions where rivers dilute the sea, salinity is somewhat lower than in other oceanic areas.

A third process by which salinity may be altered is associated with the formation and melting of sea ice. When seawater is frozen, the dissolved materials are left behind. In this manner, seawater directly beneath freshly formed sea ice has a higher salinity than it did before the ice appeared. Of course, when this ice melts, it will tend to decrease the salinity of the surrounding water.

In the Weddell Sea, off Antarctica, the densest water in the ocean is formed as a result of this freezing process, which increases the salinity of cold water. This heavy water sinks and is found in the deeper portions of the oceans of the world.

Câu 31:  What does the passage mainly discuss?

A. The many forms of ocean life    

B. The bodies of water of the world

C. The elements of salt        

D. The salinity of ocean water

Câu 32:  The word “this” in paragraph 1 refers to ______.

A. crystals

B. salinity

C. evaporation

D. ocean

Câu 33:  According to the passage, the ocean generally has more salt in ______.

A. coastal areas

B. tropical areas

C. rainy areas

D. turbulent areas

Câu 34:  Which of the following statements about the salinity of a body of water can best be inferred from the passage?

A. The temperature of the water is the most important factor.

B. Various factors combine to cause variation in the salt content of water

C. Ocean salinity has little effect on sea life

D. The speed with which water moves is directly related to the amount of salt.

Câu 35:   The word “altered” in paragraph 4 is closest in meaning to ______.

A. determined

B. needed

C. accumulated

D. changed

Câu 36:  The word “it” in paragraph 4 refers to ______.

A. manner

B. seawater

C. salinity

D. sea ice

Câu 37:   Why does the author mention the Weddell Sea?

A. To point out the location of deep water

B. To show that this body of water has salinity variations

C. To give an example of increased salinity due to freezing

D. To compare Antarctic water with Arctic water

Câu 38:  Which of the following is NOT a result of the formation of ocean ice?

A. The surrounding water sinks

B. The water becomes denser

C. The salt remains in the water

D. Water salinity decreases

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions from 39 to 40.

Câu 39:  The storm was so great. Many families had to be evacuated to safer parts of the city.

A. So great was the storm that many families had to be evacuated to safer parts of the city.

B. Although the storm was not great, many families had to be evacuated to safer parts of the city.

C. It was so a great storm that many families had to be evacuated to safer parts of the city.

D. Many families had to be evacuated to safer parts of the city in spite of the great storm.

Câu 40:  The burglar was trying to break into the shop. He was caught by the night guard when doing so.

A. By the time the night guard caught him, the burglar had broken into the shop.

B. Having tried to break into the shop, the burglar was caught by the night guard.

C. While trying to break into the shop, the burglar was caught by the night guard.

D. Having seen the burglar breaking into the shop, the night guard caught him.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions  from 41 to 42.

Câu 41:

A. judged

B. seemed

C. excited

D. determined

Câu 42:

A. allow

B. tomorrow

C. slowly

D. below

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions that follow from 43 to 47.  

In today’s fast-paced industry, learning will most likely involve seeking new skills in ways that challenge the norm. But thankfully, there is promise for such lifelong learning online – a promise that will save you time and money while helping you earn more of both.

Provided you have access to a decent computer and the Internet, the barrier to getting started is probably lower than it ever has been. And with those things in place, it is a matter of finding the content you wish to learn. So, to help others who may be looking to maximize their own learning efforts, I have listed some quick tips below.

First, set achievable goals. When you start learning, it is a good idea to set goals about what you want to learn or what you might do with your newly acquired knowledge. It might be landing that new job, building a tangible product, or impressing your current management. The goals may vary in size and complexity, but do revisit these goals throughout your learning process. Within a couple weeks ask yourself, “Am I getting closer to my goal?” or “Am I learning the skills necessary to reach my goals?” If you are not, then you may need to look elsewhere.

Second, learn with others. By yourself, learning anything has a high propensity to become frustrating. Try teaming up with friends or colleagues. They can often be your best resource for maintaining motivation while you learn.

Third, make it a habit. Online habits often include scrolling through social media or watching videos on YouTube. If you have the downtime for such activities, then you could spend that downtime learning something. And why not learn something? If you do, then you will have plenty more to talk about on social media anyways. So, make learning your new online habit by making a commitment to learn something new each day.

Câu 43:  What does the word “both” in paragraph 1 refer to?

A. Lifelong and online learning

B. Time and money

C. Industry and technology

D. New skills and ways

Câu 44:  According to the passage, what are the basic condition for learning online?

A. A computer and the Internet        

B. A content and the wish to learn

C. A goal and learning efforts        

D. A smart phone and a 4-G sim card

Câu 45:  According to the passage, what is the first step of learning online?

A. Buying a computer and having it checked every two weeks.

B. Setting practical goals and checking them regularly.

C. Varying your goals in size as well as complexity.

D. Landing a new job and building a tangible product.

Câu 46:  What is the word “commitment” in the last paragraph closest in meaning to?

A. a chance

B. a need

C. a situation

D. a rule

Câu 47:  What is the passage mainly about?

A. Changes of technology

B. Tips for lifelong learning

C. Effects of social media

D. Advantages of the Internet

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions from 48 to 50.

Câu 48:  They are having their house being painted by a construction company.

A. their

B. having

C. construction

D. being painted

Câu 49:  What I told her a few days ago were not the solution to most of her problems.

A. What I told her

B. to

C. were

D. most of

Câu 50:  His ambition and doggy determination ensured that he rose to the top of his profession.

A. profession

B. rose to

C. doggy

D. ensured

Phần 2: Đáp án

Câu hỏi Đáp Án Câu Hỏi Đáp Án Câu Hỏi Đáp Án Câu Hỏi Đáp Án Câu Hỏi Đáp Án
1 D 11 B 21 B 31 D 41 C
2 C 12 A 22 D 32 C 42 A
3 A 13 B 23 A 33 B 43 B
4 D 14 C 24 A 34 B 44 A
5 D 15 C 25 B 35 D 45 B
6 C 16 D 26 A 36 B 46 B
7 A 17 C 27 D 37 C 47 B
8 D 18 B 28 C 38 D 48 D
9 D 19 C 29 A 39 A 49 C
10 C 20 A 30 A 40 C 50 C

Với nội dung chi tiết và đáp án đề thi thử THPT quốc gia 2020 môn Anh mã đề 83 ở trên, hy vọng các em đã có thêm những kiến thức, kĩ năng làm đề mới cho môn học này. Ngoài môn Anh, Đọc Tài Liệu còn có đề thi tốt nghiệp THPT Quốc gia 2020 các môn học khác giúp các em học sinh lớp 12 ôn thi toàn diện. Chúc các em học tốt mỗi ngày.

Đề thi thử tốt nghiệp THPT 2020 môn Anh trường THPT Thị xã Quảng Trị lần 2

Đáp án đề thi thử tốt nghiệp THPT 2020 môn Anh của trường THPT Thị xã Quảng Trị lần 2 giúp các em học sinh 12 tham khảo.

Đề thi thử tốt nghiệp THPT 2020 môn Anh lần 2 Chuyên KHTN (có đáp án)

Đề thi thử tốt nghiệp THPT 2020 môn Anh có đáp án lần thứ 2 của trường THPT Chuyên KHTN (Hà Nội) dành cho các em học sinh 12 tham khảo.

Đề thi thử tốt nghiệp THPT môn Anh năm 2020 lần 2 Chuyên Phan Ngọc Hiển

Xem ngay đề thi thử tốt nghiệp THPT 2020 môn Anh có đáp án lần thứ 2 của trường THPT Chuyên Phan Ngọc Hiển (Cà Mau) dành cho các em học sinh 12 tham khảo.

Back to top
Fanpage Đọc tài liệu