Đề thi tham khảo môn Tiếng Anh vào 10 năm 2019 Hà Nội có đáp án

Xuất bản ngày 12/03/2019 - Tác giả:

Đề thi tham khảo môn Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2019 cùng đáp án chính thức của Sở GD&ĐT thành phố Hà Nội công bố ngày 31/10/2018 được Đọc tài liệu tổng hợp và chia sẻ cho các em học sinh.

Mục lục nội dung

Đề thi tham khảo môn Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2019 của Sở GD&ĐT Hà Nội được công bố vào ngày 31/10/2018 giúp các thầy cô cùng các em học sinh có thể hình dung ra được cấu trúc đề thi và định hướng ôn tập cho các em được tốt hơn.

Đề tham khảo môn Tiếng Anh vào lớp 10 gồm có hai phần: Phần trắc nghiệm khách quan chiếm 8 điểm; phần Tự luận chiếm 2 điểm. Các em học sinh chú ý về cấu trúc và có định hướng làm bài đúng đắn cho bài thi.

Đề thi tham khảo vào lớp 10 môn tiếng Anh năm 2019 của Sở GD&ĐT Hà Nội

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO 
HÀ NỘI

KỲ THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 TRUNG HỌC PHỔ THÔNG 
NĂM HỌC 2019-2020

ĐỀ THI THAM KHẢO 
(Đề thi có 03 trang)

Môn thi: TIẾNG ANH

Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian phát đề.

Mã đề thi 001

I. MULTIPLE CHOICE: (8.0 points) 

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. 

Question 1: A. admired     B. looked      C. missed      D. hoped 
Question 2: A. thread        B. treat         C. pleasure    D. deadline

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. 

Question 3: A. disease      B. humour    C. cancer       D. treatment 
Question 4: A. remember B. company C. technical D. interview

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. 

Question 5: If we will reduce the speed of population growth, there will be less pressure on the earth.

A                                            B                                       C                   D
Question 6: After living in London for two months, my brother got used to drive on the left.

A                        B                                                C            D
Question 7: You can learn a lot about other countries by watch television.

A              B        C                                     D

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 

Question 8: We______touch since we_____school three years ago. 
A. lost / have left B. have lost / leave C. have lost/ left D. were losing/ had left
Question 9: I like_____books_____my vocabulary.
A. reading to enrich B. read/ to enrich C. reading/ enrich D. to read/ enrich
Question 10: Louie played_____basketball at the Boys' Club.
A. a B. an C. the D. Ø
Question 11: I don't feel well, but I don't know what's the matter_____me.
A. of B. for C. to D. with
Question 12: Money can't buy true_____.
A. happy B. unhappy C. happiness D. happily
Question 13: I want everybody to listen_____ to what I am going to say. It is very important.
A. careful B. be careful C. carefully D. carelessly
Question 14:_____the weather forecast, it will rain heavily later this morning.
A. On account of B. According to C. Because of D. Due to
Question 15: I am familiar with that product. I don't know______ times I've seen it advertised on TV.
A. how many B. how often C. how much D. many often
Question 16: He lost the race because he_____petrol on the last lap.
A. got out of B. ran out of C. made out of D. put out of

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges. 

Question 17: - John: "How lovely your pets are!" - Peter: “______."
A. I love them, too B. Thank you, it's nice of you to say so
C. Can you say that again D. Really? They are
Question 18: David: “Thanks for your help, Mary”. Mary:"_____."
A. With all my heart B. It's my pleasure C. Never remind me D. Wish you

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

Question 19: The lost hikers stay alive by eating wild berries and drinking spring water. 
A. revived B. survived C. surprised D. lively
Question 20: I am sorry I cannot go out with you now. I have to stay at home and take care of my younger brother. 
A. care on B. see off C. look after D. bear out

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

Question 21: She had a cozy little apartment in Boston. 
A. uncomfortable B. warm C. lazy D. dirty
Question 22: We managed to get to school in time despite the heavy rain.
A. earlier than a particular moment B. later than expected
C. early enough to do something D. as long as expected

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks. 

Maria Sklodowska was born in Warsaw, Poland, on 7th November, 1867. Her childhood was not (23)______happy one. Her older sister died when she was nine and her mother passed away when she was eleven. Four years after the death of her mother, she left school. That was a difficult time, too. She couldn't go to university (24)_____universities in Poland were not open to women, so she taught herself.

In 1891 Maria went to Paris to study physics. She studied very well and got her degree in 1893. A year after she got a degree in physics, she got a degree in maths, too. This was only a (25)_____. weeks before she met a clever young man called Pierre Curie. They got married in 1895 and Maria became Marie Curie. The Curies had two daughters: Irene, born in 1897, and Eve, born in 1904. Before the (26)_____ of Irene, Marie started working with Pierre and together they discovered radium in 1898.

In 1903, Marie and Pierre (27)______ the Nobel Prize for physics and they became very famous. Then, three years later, Pierre died and Marie's world changed forever.

Question 23:  A. a             B. the            C. an            D.Ø 
Question 24: A. although B. because C. like D. despite
Question 25: A. few B. a few C. little D. some
Question 26: A. birth B. born C. birthday D. bear
Question 27: A. gave B. took C. won D. made

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. 

New York is called “the Big Apple”. Maybe it is not exactly like an apple, it's certainly very big. There are too many people, that's the problem. The streets are always full of cars and trucks; you can never find a place to park.

Travelling around is never easy in the city. If you have enough money, you can take a taxi. New York cabs are yellow. They look all the same. But the drivers are very different. Some were born and raised in New York, but many are newcomers to the United States.

A few drive slowly, but most go very vary fast. Cab driving is a difficult job. It can be dangerous, too. Thieves often try to steal the drivers' money. Drivers sometimes get hurt.

If you don't want to take a taxi, you can go by bus or you can take the subway. The subway is quick and it's cheap, but parts of it are old and dirty. Lights don't always work and there are often fires on the track. On some subway lines, there are new, clean, silver trains. But you can't see the color of the old trains easily. There is too much dirt and too much graffiti, inside and outside.

Question 28: What is the problem in New York? 
A. It has too many apples. B. It is too big. C. It looked like an apple. D. It is too crowded.
Question 29: What does “a cab” mean?
A. a truck B. a bus C. a taxi D. a plane
Question 30: Cab drivers in New York_____.
A. can be dangerous B. look the same
C. can be attacked by thieves D. were all born in New York
Question 31: The word “subway" can best be replaced by _____.
A. underground B. station C. light bulb D. platform
Question 32: Subways in New York_____.
A. have no lights B. are clothes C. are quick but dirty D. often cause fires

II. WRITING: (2.0 points) 

Finish the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, beginning with the given words.

Question 33: I last met him 3 years ago. 
=> I haven't___________________________________________
Question 34: I don't have money and I can't buy that shirt.
=> If I________________________________________________
Question 35: Nobody has invited her to the party.
=> She_________________________________________________
Question 36: “If I were you, I wouldn't buy this coat,” she said.
=> She advised_________________________________________

Combine two sentences into a new one using the given words in brackets. Do not change the given words in any ways.

Question 37: The Smiths were given rooms in the hotel. Their house had been destroyed in the explosion. (whose)
=>______________________________________________________
Question 38: The sun shone very brightly. Maria had to put on her sunglasses. (so)
=>______________________________________________________
Question 39: I do more exercises. I can remember more new words. (The)
=>______________________________________________________
Question 40: I regret now. I didn't invite her to my birthday party last week. (wish)
=>______________________________________________________

---HẾT--- 

Các em cũng có thể tham khảo:

Đáp án Đề thi tham khảo vào lớp 10 môn tiếng Anh năm 2019 của Sở GD&ĐT Hà Nội

I. MULTIPLE CHOICE

1. A
2.B
3.A
4. A
5. A
6.D
7.D
8.C

9.A
10.D
11.D
12.C
13.C
14.B
15.A
16.B
17.B
18.B
19.B
20.C
21.A
22.B
23.A
24.B
25.A
26.A
27.C
28.D
29.C
30.C
31.A
32.C

II. WRITING

33. I haven't met him for 3 years. 
34. If I had money, I could buy that shirt.
35. She hasn't been invited to the party.
36. She advised me not to buy that coat.
37. The Smiths, whose house had been destroyed in the explosion, were given rooms in the hotel.
38. The sun shone so brightly that Mary had to put on her sunglasses.
39. The more exercises I do, the more new words I can remember.
40. I wish I had invited her to my birthday party last week.

Đề thi tham khảo môn Tiếng Anh vào lớp 10 năm 2019 của Sở GD&ĐT Hà Nội có kèm đáp án chính xác nhất được Đọc tài liệu tổng hợp nhằm giúp các em học sinh có định hướng ôn tập đúng đắn nhất để chuẩn bị cho kì thi vào lớp 10 quan trọng sắp diễn ra.

Ngoài ra các em học sinh có thể tìm hiểu thêm đề thi tham khảo các môn khác trong kì thi vào 10 năm học 2019-2020 của sở GD&ĐT Hà Nội đưa ra trong năm nay - đều đã có đáp án kèm theo.

Chúc các em học sinh ôn tập thật tốt vào bước vào kì thi chuyển cấp thuận lợi, đạt kết quả cao!

( Đáp án đề thi vào lớp 10 năm 2019 / Đọc Tài Liệu )

Bạn còn vấn đề gì băn khoăn?
Vui lòng cung cấp thêm thông tin để chúng tôi giúp bạn
Hủy

CÓ THỂ BẠN QUAN TÂM